Sposób przygotowania:
Torcik Poezja
Ciasto na rant biszkoptowy według receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie ubijać na wysokich obrotach ok . 5 minut. Gotową masę wlać w rant o średnicy 18cm, piec w temperaturze 185 stopni C przez około 20 minut. Po wypieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na trzy równe krążki . W międzyczasie przygotować poncz , czyli zagotować wodę z cukrem , wystudzić i dodać esencje waniliową , całość wymieszać . Tak przygotowanym ponczem nasączyć krążki biszkoptowe. Następnie przygotować bezę , czyli białko ubić z cukrem kryształem na sztywną pianę , wyszprycować krążki o średnicy 18 cm i poddać suszeniu w piecu w temperaturze ok 100 stopni C przez około 4 godziny. Przygotować krem , czyli margarynę i cukier puder utrzeć na puszysta masę . Wodę i fantazje waniliową wymieszać mikserem przez 1 min. Otrzymaną masę budyniową połączyć utablerowanym tłuszczem i ubijać rózga około 2 minuty. Na średnich obrotach . W celu przygotowania żelu porzeczkowego połączyć sok z zagęstnikiem , dodać gorący roztwór żelatyny i całość wymieszać . W ostatniej fazie dodać czarną porzeczkę . Składanie torcika: na pierwsza warstwę nakropionego krążka biszkoptowego nałożyć równomiernie żel porzeczkowy , połowę kremu , krążek bezowy , drugą część kremu . Na wierzch rozłożyć odsączone , drylowane wiśnie . Następnie ubić na wysokich obrotach mleko z cremixem , wyłożyć na warstwę wiśni oraz wyrównać udekorować według uznania np posypką czekolady i płatkami migdałowymi.