piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Torcik Poezja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonały na uroczystośći , np komunie ślub urodziny.

Torcik Poezja

Składniki:

Torcik Poezja

 

  • Ciasto na spód:
  • 135g bimix standard ako
  • 20g woda
  • 70g jaja
  • Poncz waniliowy:
  • 50g woda
  • 60g cukier kryształ
  • 1g esencja waniliowa
  • Beza:
  • 80g białko
  • 160g cukier
  • Żel porzeczkowy:
  • 240g czarna porzeczka
  • 300g sok za czarnej porzeczki
  • 30g zagęstnik do soku
  • 60g woda
  • 6g żelatyna
  • Krem:
  • 150g margaryna
  • 100g cukier puder
  • 800g woda
  • 400g krem fantazja waniliowa ako
  • 210g wiśnia
  • Wykończenie:
  • 180g mleko
  • 90g krem cremix ako
  • 45g posypka czekoladowa
  • płatki migdałowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik Poezja
Ciasto na rant biszkoptowy według receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie ubijać na wysokich obrotach ok . 5 minut. Gotową masę wlać w rant o średnicy 18cm, piec w temperaturze 185 stopni C przez około 20 minut. Po wypieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na trzy równe krążki . W międzyczasie przygotować poncz , czyli zagotować wodę z cukrem , wystudzić i dodać esencje waniliową , całość wymieszać . Tak przygotowanym ponczem nasączyć krążki biszkoptowe. Następnie przygotować bezę , czyli białko ubić z cukrem kryształem na sztywną pianę , wyszprycować krążki o średnicy 18 cm i poddać suszeniu w piecu w temperaturze ok 100 stopni C przez około 4 godziny. Przygotować krem , czyli margarynę i cukier puder utrzeć na puszysta masę . Wodę i fantazje waniliową wymieszać mikserem przez 1 min. Otrzymaną masę budyniową połączyć utablerowanym tłuszczem i ubijać rózga około 2 minuty. Na średnich obrotach . W celu przygotowania żelu porzeczkowego połączyć sok z zagęstnikiem , dodać gorący roztwór żelatyny i całość wymieszać . W ostatniej fazie dodać czarną porzeczkę . Składanie torcika: na pierwsza warstwę nakropionego krążka biszkoptowego nałożyć równomiernie żel porzeczkowy , połowę kremu , krążek bezowy , drugą część kremu . Na wierzch rozłożyć odsączone , drylowane wiśnie . Następnie ubić na wysokich obrotach mleko z cremixem , wyłożyć na warstwę wiśni oraz wyrównać udekorować według uznania np posypką czekolady i płatkami migdałowymi.