MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Torcik serowo- pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna grzybowa przystawka.

Torcik serowo- pieczarkowy

Składniki:

Torcik serowo- pieczarkowy

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli, zimna woda

 

  • Farsz:
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółtego / do zapiekania/
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag parmezanu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Torcik serowo- pieczarkowy
Z podanych składników zrobić ciasto i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodzić w lodówce a następnie upiec w piekarniku około 10 minut. w 180 stopniach . Na ciasto zetrzeć 20dag sera żółtego , pieczarki udusić z cebulą na łyżce oleju, odparować wodę. Grzyby wyłożyć gorące na starty ser i posypać startym parmezanem i włożyć do piekarnika do momentu rozpuszczenia się sera. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego.