Torcik serowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt: jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę krupczatkę

Torcik serowy

Składniki:

Torcik serowy

 

Sposób przygotowania:

Torcik serowy
Biszkopt: jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Tortownicę wysmarować masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy. Upiec na złoty kolor w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Masa serowa: biały ser zemleć dwa razy. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku. Zmielony ser utrzeć z jajkami i mlekiem. Margarynę i cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać masę serową, olejek zapachowy i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.

Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki i przełożyć gorącą masą serową.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Przed podaniem torcik schłodzić w lodówce.