Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Torcik serowy z ryżem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do sernika z ryżem zamiast skórki pomarańczowej można dodać dowolny aromat.

Torcik serowy z ryżem i śliwkami

Składniki:

Torcik serowy z ryżem i śliwkami

 

  • 20 dag mąki krupczatki
  • 7-8 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl ryżu
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 kg sera twarogowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 szkl śliwek z syropu
  • 1 galaretka owocowa

Sposób przygotowania:

Torcik serowy z ryżem i śliwkami
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Z mąki, 1 jajka, proszku do pieczenia, masła i cukru pudru zrobić kruche ciasto, rozwałkować, włożyć do przygotowanej tortownicy, nakłuć widelcem i podpiec w temp 170 stopni około 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać przemielony ser, skórkę pomarańczową, budyń i ryż, wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać. Ser wyłożyć na podpieczone ciasto, ułożyć śliwki z syropu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Upieczony i ostudzony sernik zalać tężejącą galaretką.