Sposób przygotowania:
Torcik słodko - winny ("Głowa Dory")
Z podanych składników upiec biszkopt (duża tortownica). Wystudzić i wyciąć w biszkopcie kształt głowy "Dory". Przekroić na pół.
Przygotować masę budyniową. W 1 i 1/2 szklanki mleka rozpuścić cukier i dodać ziarna z laski wanilii. W pozostałej 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę i budyń waniliowy, wlać na gotujące się mleko. Gotować na wolnym ogniu, mieszając aż otrzymamy gęsty krem. Utrzeć margarynę (lub masło) z wystudzonym budyniem. Rozsmarować na spodzie biszkoptu. Włożyć do lodówki.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Jogurt ze Śnieżką dokładnie ubić i dodać tężejące galaretki. Wylać na masę budyniową i przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch tortu ozdobić w dowolny sposób, ja przygotowałam dekorację z masy plastycznej.
Przygotować masę budyniową. W 1 i 1/2 szklanki mleka rozpuścić cukier i dodać ziarna z laski wanilii. W pozostałej 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę i budyń waniliowy, wlać na gotujące się mleko. Gotować na wolnym ogniu, mieszając aż otrzymamy gęsty krem. Utrzeć margarynę (lub masło) z wystudzonym budyniem. Rozsmarować na spodzie biszkoptu. Włożyć do lodówki.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Jogurt ze Śnieżką dokładnie ubić i dodać tężejące galaretki. Wylać na masę budyniową i przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch tortu ozdobić w dowolny sposób, ja przygotowałam dekorację z masy plastycznej.
marietta
Hrabina w kuchni
Dzięki.:) Najważniejsze, że dziecko było zachwycone.