SUPERPRZEPIS

Torcik śmietanowo-ananasowy

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Torcik śmietanowo-ananasowy Więcej zdjęć (5)

Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i pięknie wygląda na stole, można też upiec w kwadratowej formie i mamy świetne ciasto na różne okazje!

Składniki:

Torcik śmietanowo-ananasowy

 

  • Kruche ciasto:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

 

  • Masa:
  • 700 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 1 puszka ananasa
  • 50 g płatków migdałowych
  • 20 dag dżemu pomarańczowego

 

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowo-ananasowy
Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy.

Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki wody i cukier, następnie dodać żółtka krótko zmiksować wsypać stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.

Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę , zmiksować. Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować . Przełożenie: Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym przykryć biszkoptem lekko nasączyć sokiem z ananasów posmarować ¾ kremu śmietankowego wciskając pokrojone ananasy przykryć drugim krążkiem biszkopta lekko nasączyć sokiem posmarować wierzch i boki pozostałym kremem .Dowolnie udekorować. 
Torcik śmietanowo-ananasowy
robimy biszkopt jak w przepisie najpierw ubijamy białka
Torcik śmietanowo-ananasowy
wylewamy biszkopt do okrągłej tortownicy
Torcik śmietanowo-ananasowy
przyrządzamy ciasto kruche pieczemy jak w przepisie
Torcik śmietanowo-ananasowy
przekładamy ciasto dżemem i masą śmietanową