Sposób przygotowania:
Torcik śmietanowo-ananasowy
Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki wody i cukier, następnie dodać żółtka krótko zmiksować wsypać stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę , zmiksować. Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować . Przełożenie: Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym przykryć biszkoptem lekko nasączyć sokiem z ananasów posmarować ¾ kremu śmietankowego wciskając pokrojone ananasy przykryć drugim krążkiem biszkopta lekko nasączyć sokiem posmarować wierzch i boki pozostałym kremem .Dowolnie udekorować.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania trzy łyżki wody i cukier, następnie dodać żółtka krótko zmiksować wsypać stopniowo-po łyżce mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem, wymieszać delikatnie, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę , zmiksować. Ananasy osączyć z zalewy pokroić w kostkę sok zachować . Przełożenie: Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym przykryć biszkoptem lekko nasączyć sokiem z ananasów posmarować ¾ kremu śmietankowego wciskając pokrojone ananasy przykryć drugim krążkiem biszkopta lekko nasączyć sokiem posmarować wierzch i boki pozostałym kremem .Dowolnie udekorować.
zbysiowa
2milutka
zapraszam:)