zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Słoneczny torcik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

torcik z mixem owoców...............

Słoneczny torcik

Składniki:

Słoneczny torcik

 

Sposób przygotowania:

Słoneczny torcik
Biszkopt :
Białka ubić z cukrem na sztywną masę.
W trakcie ubijania dodawać żółtka.
Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej i na wolnych obrotach ze sobą połączyć.
Na koniec dodać przestudzoną Kasię.
Masę przelać do tortownicy wysmarowanej ale tylko na dnie.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na trzy placki.
Masa :
Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić.
Śmietan fixy wymieszać z cukrem.
Śmietanę dobrze schłodzoną chwilkę ubić, dodać śmietan fixy i ubijać aż śmietana będzie miała gęstą konsystencje.
Nadal miksując wlewać po mału galaretkę i wymieszać.
Owoce odsączyć z zalewy, kaki obrać ze skórki, z winogrona wyjąć pestki i wszystkie pokroić w kostkę.
Wrzucić do miseczki i wymieszać.
Część winogron pokroić na połówki i odłożyć.
Sok brzoskwiniowy i ananasowy wymieszać i nasączyć nim każdy krążek biszkopta.
Przełożenie :
Pierwszy nasączony placek położyć na paterę, wyłożyć część masy, rozsmarować, wyłożyć 1/3 owoców.
Przykryć drugim krążkiem i znowu posmarować masą i wyłożyć owoce.
Położyć ostatni placek, wyłożyć resztę masy, rozsmarować nią górę i boki tortu.
Na koniec ułożyć wieniec z połówek winogrona, środek i dół obłożyć owocami i posypać płatkami czekoladowymi.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.