ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Torcik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest troszkę pracochłonny, ale bardzo smaczny i na pewno bliska nam osoba doceni trud włożony w jego wykonanie.

Torcik truskawkowy

Składniki:

Torcik truskawkowy

 

  • CIASTO"
  • 1,5 szklanki mąki
  • 8 jajek
  • 5 łyżek leju
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA SEROWA:
  • 25 dag sera śmietankowego
  • szklanka śmietany 30%
  • galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
1.CIASTO:
Białka ubij z cukrem.Dodaj żółtka i pozostałe składniki, wymieszaj.Wlej do tortownicy.Piecz 35 min. w temp. 180 st.
2.MASA SEROWA:
Galaretkę rozpuść w szklance wody.Śmietanę ubij.Ser utrzyj z cukrem pudrem, gęstniejącą galaretką i śmietaną.Schłodź.
3.MASA TRUSKAWKOWA:
Truskawki rozmroź, zmiksuj z cukrem, zagotuj.Wlej mąki rozrobione w 3/4 szklanki wody, zagotuj, ostudź.Masło utrzyj, dodając po łyżce masy.
4.Ciasto przekrój na trzy krążki, nasącz ( ponczem, winem truskawkowym).Krążki przełóż kremem.Resztą kremu posmaruj boki tortu, na wierzchu uformuj serce, napełnij galaretką truskawkową.