Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowy z masą budyniową
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany. Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko. Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce. Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy. Przekroić na dwa placki.
Masa : 3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń. Mieszać aż masa będzie gotowa.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.
Przełożenie : Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty. Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek. Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki. Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy. Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.
Masa : 3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń. Mieszać aż masa będzie gotowa.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.
Przełożenie : Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty. Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek. Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki. Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy. Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami.
Tort wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.