ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Torcik urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prosty i pyszny torcik na urodziny

Torcik urodzinowy

Składniki:

Torcik urodzinowy

 

  • 6 jajek
  • szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • krem do tortów śmietankowy+ mleko do kremu
  • Masa budyniowa: 2 budynie malinowe
  • 1/2 l mleka
  • kostka masła lub margaryny
  • Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
  • łyżka masła
  • odrobina cukru
  • 2 galaretki
  • Do dekoracji: posypka cukrowa i galaretki

Sposób przygotowania:

Torcik urodzinowy
Przygotować biszkopt: Ubić białka z dodatkiem cukru, dodać żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem, wsypać kakao i wymieszać, wylać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, piec ok.40 minut w 160-180 c. Pozostawić do wystygnięcia, po czym przekroić na pół. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać masło, chwilę praażyć, dodając suchą galaretkę mieszać i jeszcze chwilę smażyć, po czym ostudzić. Budynie ugotować na mleku , ostudzone zmiksować z rozmiękczonym masłem. Galaretki do dekoracji rozpuścic i odstawić do stężenia. Krem przygotować tak jak podano na opakowaniu. Przełożenie tortu: biszkopt, na to masa jabłkowa, masa budyniowa, biszkopt. Posmarować kremem, posypać posypką i udekorować galaretką i wstawić do lodówki.