agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

SUPERPRZEPIS

Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszna i zdrowa zapiekanka, idealna do mięs lub jako samodzielne danie.

Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora
Kaszę jęczmienną perłową ugotować w lekko osolonej wodzie. Kalafiora podzielić na małe różyczki i podgotować - ok 5 minut - tak aby nie był miękki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę odsączyć z zalewy pokroić w kosteczkę. W misce połączyć kaszę, mozzarellę, marchewkę oraz 3/4 ugotowanego kalafiora, dodać sól, pieprz oraz jajko i wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem , wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowaną masę. Pozostały kalafior przełożyć do blendera, dodać śmietanę, zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na wierzch formy. Z wierzchu lekko posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp 170 stopni. Smacznego:)
Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora
kalafior podzielić na różyczki i obgotować
Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora
kaszę jęczmienną połączyć z tartą marchewką
Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora
dodać jajko mozzarellę sól pieprz i wymieszać
Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypane bułką tartą formy