Sposób przygotowania:
Torcik z kaszy jęczmiennej i kalafiora
Kaszę jęczmienną perłową ugotować w lekko osolonej wodzie. Kalafiora podzielić na małe różyczki i podgotować - ok 5 minut - tak aby nie był miękki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę odsączyć z zalewy pokroić w kosteczkę. W misce połączyć kaszę, mozzarellę, marchewkę oraz 3/4 ugotowanego kalafiora, dodać sól, pieprz oraz jajko i wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem , wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowaną masę. Pozostały kalafior przełożyć do blendera, dodać śmietanę, zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na wierzch formy. Z wierzchu lekko posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp 170 stopni. Smacznego:)
edytaha