Sposób przygotowania:
Torcik z kremem cytrynowym i owocami
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek . Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki. Masa: Do szklanki wsypać żelatynę,zalać wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Do miski przełożyć serek. Dodać cukier puder. Z wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do serka i wymieszać dobrze. Stopniowo dodawać żelatynę cały czas mieszając aby nie utworzyły się grudki. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serkiem. Odstawić do lodówki. Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy biszkopt i zapiać obręcz tortownicy. Boki tortownicy wyłożyć paskami papieru do pieczenia. Kiwi obrać. Na krajalnicy albo nożem pokroić owoc na cienkie plasterki i ułożyć wokół tortu. Ostrożnie przelać połowę kremu. Resztę kiwi i ananasa pokroić w kostkę, dodać winogrono i wyłożyć na krem. Nałożyć resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Lekko docisnać i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno i rozsmarować cienko na wierzchu tortu i zrobić dekoracyjne rozetki na wierzchu i biszkopcie dokoła tortu. Ułożyć dekoracyjnie kiwi. Schłodzić jeszcze godzinę,smacznego.
marietta