2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik z winogronami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Lekki puszysty torcik z alkoholową nutką winogronami i przełamującą słodycz cytrynową galaretką idealna uczta dla podniebienia.

Torcik z winogronami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z winogronami

 

 

  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremowej 30%
  • 200 ml adwokatu
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru miałkiego
  • 1 łyżka rumu

 

  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki domowego dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
  • 1/2 kg winogrona zielonego bez pestek

Sposób przygotowania:

Torcik z winogronami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem,dodajemy żółtka,mąki mieszamy ze sobą oraz proszkiem do pieczenia,wsypujemy stopniowo do masy jajecznej,delikatnie aby nie naruszyć struktury piany.Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o śr 26 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminowym pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę z cukrem.Serek przekładamy do miseczki wlewamy adwokat oraz rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie -30 ml żelatynę i mieszamy do połączenia składników ,dodajemy do masy śmietanowej i wszystko razem mieszamy. Poncz: Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową gdy przestygnie wlewamy rum,mieszamy. Galaretki przyrządzamy tak jak przepisie na opakowaniu. Owoce winogrona myjemy osuszamy. Przełożenie: Biszkopt nasączamy ponczem rozsmarowujemy dżem porzeczkowy,rozsmarowujemy krem,układamy winogron lekko dociskając owoce w krem,zalewamy tężejącą ale płynną jeszcze galaretką i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.. Smacznego!
Torcik z winogronami
robimy biszkopcik do torciku pieczemy w temp 160*
Torcik z winogronami
następnie ucieramy krem z adwokatu śmietany i serka
Torcik z winogronami
biszkopt smarujemy dżemem rozkładamy krem
Torcik z winogronami
układamy owoce na kremie i zalewamy galaretką