Sposób przygotowania:
Torcik z winogronami
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem,dodajemy żółtka,mąki mieszamy ze sobą oraz proszkiem do pieczenia,wsypujemy stopniowo do masy jajecznej,delikatnie aby nie naruszyć struktury piany.Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o śr 26 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminowym pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę z cukrem.Serek przekładamy do miseczki wlewamy adwokat oraz rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie -30 ml żelatynę i mieszamy do połączenia składników ,dodajemy do masy śmietanowej i wszystko razem mieszamy. Poncz: Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową gdy przestygnie wlewamy rum,mieszamy. Galaretki przyrządzamy tak jak przepisie na opakowaniu. Owoce winogrona myjemy osuszamy. Przełożenie: Biszkopt nasączamy ponczem rozsmarowujemy dżem porzeczkowy,rozsmarowujemy krem,układamy winogron lekko dociskając owoce w krem,zalewamy tężejącą ale płynną jeszcze galaretką i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.. Smacznego!
edytaha
2milutka
proszę bardzo..;)
marietta