mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Torcik z polenty nadziewanej pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo pyszne, proste, danie idealne na zimowe chłody :-)

Torcik z polenty nadziewanej pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik z polenty nadziewanej pomidorami

 

  • 150 gram kaszki kukurydzianej

 

  • 600 ml wody

 

  • 2 łyżki startego parmezanu

 

 

 

 

 

  • 1 kulka mozzarelli

 

  • 6 pomidorków koktajlowych czerwonych

 

 

  • 1 opakowanie papirus

Sposób przygotowania:

Torcik z polenty nadziewanej pomidorami
W garnku gotuję wodę i wsypuje po 1 łyżce kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając. Pod koniec dodaję parmezan, pokrojone pomidory suszone, masło, sól, bazylię świeżą. Mieszam dokradnie i wylewam do pojemnika w kształcie walca. Ja wykorzystam do tego butelkę od wody. Robimy dwa krążki i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyciągamy z foremki z butelki wkładamy do papirusa i smażymy na patelni z 2 stron. Bakłażan kroje na plastry , i także wkładam do papirusa i smażę z 2 stron. Po usmażeniu układamy krążek polenty na to bakłażan, krążek mozzarelli, i pomidorki koktajlowe. Dekoruję bazylią. Z pomidorków zrobiłam róże. Talerz dekoruje oliwkami
Torcik z polenty nadziewanej pomidorami
W garnku gotuję wodę i wsypuje po 1 łyżce kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając
Torcik z polenty nadziewanej pomidorami
Robimy dwa krążki i odstawiamy do ostygnięcia
Torcik z polenty nadziewanej pomidorami
Bakłażan kroje na plastry , i także wkładam do papirusa i smażę z 2 stron