luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Torcik z truskawkami

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Dla wszystkich smakoszy truskawek.

Torcik z truskawkami

Składniki:

Torcik z truskawkami

 

  • Skladniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 gram maki pszennej
  • 150 gram cukru
  • Skladniki na krem:
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 125 gram masla
  • 4 lyzki cukru
  • Dodatkowo:
  • 500 gram truskawek
  • 1 Tortenguss (odpowiednik galaretki)
  • 2 lyzki dzemu truskawkowego
  • 50 gram platkow migdalowych

Sposób przygotowania:

Torcik z truskawkami
Jajka ubic dobrze z cukrem i cukrem waniliowym. Nastepnie stopniowo dodawac make dalej ubijajac. Biszkopt piec ok. 25 min. w temp. 160 stopni. Upieczony odstawic do ostygniecia. Zimny biszkopt przekroic raz, tak zeby miec 2 rowne czesci.
2 szklanki mleka zagotowac. w 1/2 szklance mleka rozmieszac 2 budynie i 4 lyzki cukru. Ugotowac budyn i odstawic do ostygniecia. Maslo ubic mikserem i dodawac po 1 lyzce zimnego budyniu. 5 lyzki kremu odstawic na bok.. Biszkopt posmarowac 1 lyzka dzemu i polowa kremu, przykryc 2 biszkoptem, ktory znowu smarujemy dzemem i reszta kremu. Na krem wylozyc umyte, obrane i pokrojone truskawki. Boki tortu posmarowac cieniutko kremem i obsypac platkami migdalowymi. Na truskawki wylac przygotowany Tortenguss (odpowiednik galaretki, ktory natychmiast zastyga). Pozostalym kremem udekorowac gore tortu.