Sposób przygotowania:
Torcik z zieloną herbatą
Torebki z herbata rozcinamy, zawartość przesypujemy na sitko. Przelewamy wrzątkiem. Jeszcze ciepłe fusy łączymy z olejem.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz olej z herbatą. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Gotowe i ostudzone kroimy na pół. Możemy również podzielić je na dwie części i upiec osobno dwa blaty. Wtedy czas pieczenia skracamy do koło 20 minut.
Śmietanę dzielmy na dwie części: 350 ml i 150 ml. Każdą gotujemy. Zdejmujemy z palnika i do większej dodajemy białą czekoladę a do mniejszej mleczną.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy przestygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6-8 godzin. Ubijamy na sztywna przed przekładaniem ciasta.
Sok z cytryny mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Nasączamy jeden blat ciasta. Smarujemy częścią białego kremu.
Na nim układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Nakładamy drugi blat i również go nasączamy.
Resztą białego kremu smarujemy tort dookoła. Z ciemnego robimy wzorki.
Dekorujemy pozostałymi owocami.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz olej z herbatą. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Gotowe i ostudzone kroimy na pół. Możemy również podzielić je na dwie części i upiec osobno dwa blaty. Wtedy czas pieczenia skracamy do koło 20 minut.
Śmietanę dzielmy na dwie części: 350 ml i 150 ml. Każdą gotujemy. Zdejmujemy z palnika i do większej dodajemy białą czekoladę a do mniejszej mleczną.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy przestygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6-8 godzin. Ubijamy na sztywna przed przekładaniem ciasta.
Sok z cytryny mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Nasączamy jeden blat ciasta. Smarujemy częścią białego kremu.
Na nim układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Nakładamy drugi blat i również go nasączamy.
Resztą białego kremu smarujemy tort dookoła. Z ciemnego robimy wzorki.
Dekorujemy pozostałymi owocami.
Megi-
sammakko
sammakko