Sposób przygotowania:
Torebki czereśniowe
Mąkę połączyć z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli i trochę letniej wody, tak, by otrzymane ciasto było twarde, łatwe do rozwałkowania. Wyrobione ciasto uformować w kulę i odłożyć do wyrośnięcia na 15 min. Następnie cienko rozwałkować ciasto i ząbkowanym radełkiem powykrawać z niego kwadraty o boku 8 cm. Na środku każdego z nich położyć po parę owoców, posypać je zmielonymi orzechami, po czym składać kwadraty na pół tak, by powstały trójkątne torebki. Brzegi ciasta zwilżyć mokrym palcem, następnie dokładnie je pozagniatać, aby podczas pieczenia nie wyciekł sok owocowy i ułożyć je na wysmarowanej masłem blasze.Przed włożeniem do piekarnika ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Zaraz po upieczeniu torebki posypać cukrem pudrem z cynamonem. Podawać lekko przestygnięte lub całkiem na zimno. Smacznego