Sposób przygotowania:
Tort
Przygotowac biszkopty do tortu. Biszkopt jasny: 6 białek ubić, dodając cukier(1szkl) i żółtka, wymieszać delikatnie z mąką zmieszną z proszkiem(1 szkl i łyżeczka proszku), wylać ciasto na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C. Kakaowy biszkopt przygotować w ten sam sposób (mąka 3/4 szkl i łyżeczka proszku) z tym że na końcu wymieszać z kakaem. Pozostawić do ostygnięcia, jasny biszkopt przekroić na pół, w jednej części wykroić literatką kółeczka i przekroić je na pół jeśli są za wysokie. Przygotować masę jabłkową:obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, po czym uprażyć z cukrem (1/2 szkl), dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać, pozostawić masę do ostudzenia.Rozpuścić galaretki szafirową i wiśniową, wstawić do lodówki i całkiem zastygnięte pokroić w kostkę. Ugotować budynie na mleku, ostudzić, każdy zmiksować z masłem.Przełożyć tort: : Biszkopt ciemny, masa jabłkowa, połowa masy budyniowej malinowej, biszkopt jasny z otworami-do otworów kostki galaretki szafirowej i wiśniowej,reszta masy malinowej, kółeczka biszkoptowe-między kółeczka winogrona, trochę masy budyniowej śmietankowej, biszkopt jasny i masa budyniowa śmietankowa. Udekorować i schłodzić.
evita0007
marietta