ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Tort

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pracochłonny tort ale jest pyszny i kolorowy

Tort Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort

 

  • 12 jajek,
  • kiść ciemnych winogron,
  • galaretka szafirowa i wiśniowa,
  • 6-8 łyżek cukru do smaku-do mas budyniowych,
  • litr mleka,
  • 2 kostki masła,
  • po 2 budynie malinowe i śmietankowe,
  • 2 galaretki rubinowe,
  • 1 kg jabłek,
  • 2-3 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i 3/4 szkl mąki,
  • 2 i 1/2 szkl cukru,
  • bezy, posypka kolorowa i różyczki z opłatka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort
Przygotowac biszkopty do tortu.  Biszkopt jasny: 6 białek ubić, dodając cukier(1szkl) i żółtka, wymieszać delikatnie  z mąką zmieszną z proszkiem(1 szkl i łyżeczka proszku), wylać ciasto  na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C. Kakaowy biszkopt przygotować w ten sam sposób  (mąka 3/4 szkl i łyżeczka proszku) z tym że na końcu wymieszać z kakaem. Pozostawić do ostygnięcia, jasny biszkopt przekroić na pół, w jednej części wykroić literatką kółeczka i przekroić je na pół jeśli są za wysokie. Przygotować masę jabłkową:obrane jabłka  zetrzeć na tarce z dużymi otworami, po czym  uprażyć z cukrem (1/2 szkl), dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać, pozostawić masę  do ostudzenia.Rozpuścić galaretki szafirową i wiśniową,  wstawić do lodówki i całkiem zastygnięte pokroić w kostkę. Ugotować budynie na mleku, ostudzić, każdy zmiksować z masłem.Przełożyć tort: : Biszkopt ciemny, masa jabłkowa, połowa masy budyniowej malinowej, biszkopt jasny z otworami-do otworów kostki galaretki szafirowej i wiśniowej,reszta masy malinowej, kółeczka biszkoptowe-między kółeczka winogrona, trochę masy budyniowej śmietankowej, biszkopt jasny i masa budyniowa śmietankowa. Udekorować i schłodzić.
Tort
Pyszny tort
Tort
Przekładanie tortu-na biszkoptciemny wyłożyc masę jabłkową
Tort
Na masę jabłkową wyłożyć połowę masy budyniowej
Tort
na to biszkopt z otwirami