Sposób przygotowania:
Tort ananasowy 2
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować je na grubość 2 cm i wyłożyć nim płaską tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i obsypaną bułką tartą. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek i położyć go wokół brzegu formy, aby powstała niewysoka krawędź. Ciasto po nakłuwać widelcem i piec je na złoty kolor w nagrzanym piekarniku na średnim ogniu przez około 30 minut. Przygotować krem waniliowy 4 żółtka utrzeć na pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać mąkę i mleko. Całość wymieszać na gładką masę, zagotować na bardzo małym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Upieczone ciasto wystudzić, położyć na paterze i posmarować połową kremu. Na warstwie kremu ułożyć warstwę osaczonych ananasowych krążków, na nich pozostałą część kremu. Wierzch przybrać połówkami ananasowych krążków oraz powidłami morelowymi. Smacznego