marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort ananasowy 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tortu

Tort ananasowy 2

Składniki:

Tort ananasowy 2

 

  • 50 dag ananasa z puszki
  • 1 łyżka powideł morałowych
  • do ciasta:
  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 12,5 dag cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
  • do masy:
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 3 dag mąki
  • 1/2 l mleka
  • paczka cukru waniliowego
  • 8-10 sztuk winogron
  • masło

 

Sposób przygotowania:

Tort ananasowy 2
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować je na grubość 2 cm i wyłożyć nim płaską tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i obsypaną bułką tartą. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek i położyć go wokół brzegu formy, aby powstała niewysoka krawędź. Ciasto po nakłuwać widelcem i piec je na złoty kolor w nagrzanym piekarniku na średnim ogniu przez około 30 minut. Przygotować krem waniliowy 4 żółtka utrzeć na pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać mąkę i mleko. Całość wymieszać na gładką masę, zagotować na bardzo małym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Upieczone ciasto wystudzić, położyć na paterze i posmarować połową kremu. Na warstwie kremu ułożyć warstwę osaczonych ananasowych krążków, na nich pozostałą część kremu. Wierzch przybrać połówkami ananasowych krążków oraz powidłami morelowymi. Smacznego