Sposób przygotowania:
Tort biszkoptowy z konfiturą morelową
Polewę pokroić, rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło włożyć do miski, dodać 75g cukru. Zmiksować na kremową masę. Białka rozdzielić od żółtek. Do masy dodać polewę, zmiksować, dodać rum i cukier wanilinowy. Dodawać po jednym żółtku, dokładnie mieszać. Białka wlać do wysokiej miski, dodać 100g cukru, ubić na sztywną pianę. Połowę piany dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mielone migdały, ostrożnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić. Na ciasto wyłożyć resztę piany, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika i piec 55minut. Wyjąć, wystudzić w formie. Usunąć obręcz, ciasto dokładnie wystudzić. Pokroić na 3placki. Konfiturę podgrzać i przetrzeć przez sito. Każdy biszkopt posmarować 50g konfitury. Placki ułożyć jeden na drugim, wierzch i boki posmarować resztą konfitury. Polewy do ozdoby pokroić, rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować cały tort. Posypać wiórkami czekoladowymi.