Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Tort błękitna laguna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny niezbyt słodki, moja rodzinka go uwielbia

Tort błękitna laguna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort błękitna laguna

 

 

 

  • PIANKA
  • śnieżki 2 opak
  • mleko -1,5 szkl
  • galaretka niebieska -2 opak
  • woda -1 szkl
  • delicje jagodowe -1 opak

 

  • WIERZCH CIASTA
  • galaretki niebieskie -2 opak
  • woda -0,5 l
  • migdały tarte- 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort błękitna laguna
BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy, o wymiarach, 27 cm,włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać MASA PIANKOWA Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając. WIERZCH CIASTAGalaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.PRZEKŁADANIE TORTU Biszkopt upieczony i ostudzony, przekroić na 3 krążki. Na pierwszy i drugi krążek biszkopta, wyłożyć masę budyniową, przykryć ostatnim krążkiem biszkopta. Wyłożyć większą część pianki, na wierzch i boki tortu. Na piance ułożyć delicje, i wyłożyć piankę. Boki tortu obsypać migdałami. Wierzch polać stężałą galaretką, tak by powstały ociekające sople. Odstawić do lodówki do następnego dnia.
Tort błękitna laguna
Przygotowane składniki na ciasto biszkopt
Tort błękitna laguna
Galaretki zostały rozpuszczone w gotowanej wodzie
Tort błękitna laguna
Przygotowanie pianki ze śnieżek i galaretek
Tort błękitna laguna
Na torcie zostały ułożone delicje jagodowe