Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort budyniowo śmietankowy z kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tort który jest bardzo prosty i smaczny. Przygotowałam go już wiele razy i za każdym razem świetnie smakował.

Tort budyniowo śmietankowy z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort budyniowo śmietankowy z kokosem

 

  • 3 blaty biszkoptowe na tort

 

  • masa budyniowa:
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła
  • cukier puder do smaku

 

  • masa śmietankowa
  • 400 ml schłodzonej śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • 50 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyn

 

  • Dodatki
  • 1 słoiczek mały dżemu z czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • posypka dekoracyjna

Sposób przygotowania:

Tort budyniowo śmietankowy z kokosem
Przygotowujemy blaty na tort. Dolny blat smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Przygotowujemy masę budyniowa. Na mleka gotujemy wg przepisu na opakowaniu dwa budynie, studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy pomału zimny budyń. Miksujemy. Połowę masy wykładamy na dżem i przykrywamy drugim blatem. Drugi blat smarujemy pozostałym budyniowym kremem i przykrywamy trzecim blatem. Wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę śmietankową. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i ją studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i pomału wlewamy żelatynę, miksując na najmniejszych obrotach. Powstałą masą dokładnie okładamy boki tortu i górę, dekorujemy ranty. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi a środek posypujemy dekoracyjnymi kryształkami. Dekorujemy wg uznania. tort wkłądamy na minimum 4 godziny do lodówki.
Tort budyniowo śmietankowy z kokosem
Etap 1 Dolny blat tortowy smarujemy dżemem porzeczkowym - czarna porzeczka
Tort budyniowo śmietankowy z kokosem
Etap 2 na dżem nakładamy masę budyniową
Tort budyniowo śmietankowy z kokosem
Etap 3 przykrywamy kolejnym blatem i smarujemy budyniową masą następnie kolejny blat i masa śmietankowa
Tort budyniowo śmietankowy z kokosem
Etap 4 dekorujemy wiórkami kokosu i posypką - tort w przekroju