ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Tort czekoladowa butelka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne połączenie coca coli, whisky i czekolady. Całość zamknięta w butelce z czekolady do złudzenia przypominającej oryginał.

Tort czekoladowa butelka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort czekoladowa butelka

 

  • ok 500 g mlecznej/ciemnej czekolady
  • umyta i wysuszona butelka po napoju
  • 1l i napoju typu "coca cola"
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 125 g ciemnego gorzkiego kakao
  • 240 ml gorącej wody
  • 240 ml oleju (rzepakowy/słonecznikowy)
  • 200-300 g cukru
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 50 ml whisky
  • 150 g mąki tortowej
  • łyżka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g sera mascarpone
  • pusta butelka ok 1,5 l po coca coli
  • wiśnie kandyzowane/drylowane

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowa butelka
Umytą i suchą butelkę po coca coli przecinamy butelkę na 2 części mniej więcej na środku miejsca na etykietę, którą wcześniej ostrożnie zdejmujemy, ponieważ będzie nam potrzebna.

Litrową coca colę wlewamy do garnka i na dużym palniku, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy go do wystudzenia.

Pół kg dobrej gatunkowo czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej temperując ją i wlewamy ją do 2 części butelki.

Pokrywamy czekoladą wszystkie ścianki i zostawiamy do stwardnienia. 60 g posiekanej ciemnej czekolady umieszczamy w misce razem z przesianym kakao, całość zalewamy gorącą wodą. Mieszamy, a kiedy wystygnie dodajemy jajka, żółtka, cukier z cukrem waniliowym.

Mikserem mieszamy dokładnie całość na niskich obrotach i dolewamy whisky*. Następnie cienkim strumieniem i stopniowo olej. w momencie, kiedy masa stanie jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników.

Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy ok 30-40 min lub do tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie ścinamy z niego delikatnie wierzch i z równego kawałka wykrawamy kółka odrobinę mniejsze niż średnica butelki.

Opcjonalnie przekrawamy placki na cieńsze. Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę, ser mascarpone i wystudzony syrop "coca colowy"( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Krem ubijamy na sztywno i przekładamy do worka cukierniczego.

SKŁADANIE CIASTA: Wyciskamy odrobinę kremu na dno czekoladowej butelki i układamy tam dopasowany krążek, na to wyciskamy ponownie krem, dajmy kawałki kandyzowanych wiśni i układamy ciasto. Postępujemy tak do samego końca, wypełniając dwie połowy czekoladowe ciastem i kremem .

Kiedy wszystko zrobimy za pomocą ostrego noża (skalpel, nóż z łamanym ostrzem) przecinamy i zdejmujemy bardzo delikatnie plastik z czekolady, uważając aby nie połamać czekolady.

Następnie składamy obie części razem i sklejamy je rozpuszczoną czekoladą.

Na sam koniec zakładamy na naszą butelkę etykietę i przyklejamy korek.

Tort kroimy ostrym i nagrzanym nożem. * % z whisky podczas pieczenia po prostu się ulotnią i nie pozostaną w cieście. 


Tort czekoladowa butelka
Ciasto do złudzenia przypomina prawdziwą butelkę
Tort czekoladowa butelka
Idealne połączenie składników, dodatkowo forma zachwyci nie jedną osobę.