Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy
CIASTO:
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. mieszając dodać czekoladę w proszku, zmielone migdały oraz ubitą z białek pianę. Przełożyć ciasto do wysypanej mąką tortownicy.
Piec około 1 godziny.
Następnego dnia tort przekroić na 2 krążki.
MASA MIGDAŁOWA:
Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. wsypać sparzone, obrane i zmielone migdały, zagotować. Włożyć do miski, ucierać, dodając drobno utłuczoną wanilię i sok cytrynowy.
Masą przełożyć tort. Tort polać lukrem z cukru, utartej czekolady, masła i śmietanki, które podgrzewamy w rondelku, uważając, by się nie zagotowały.
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. mieszając dodać czekoladę w proszku, zmielone migdały oraz ubitą z białek pianę. Przełożyć ciasto do wysypanej mąką tortownicy.
Piec około 1 godziny.
Następnego dnia tort przekroić na 2 krążki.
MASA MIGDAŁOWA:
Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. wsypać sparzone, obrane i zmielone migdały, zagotować. Włożyć do miski, ucierać, dodając drobno utłuczoną wanilię i sok cytrynowy.
Masą przełożyć tort. Tort polać lukrem z cukru, utartej czekolady, masła i śmietanki, które podgrzewamy w rondelku, uważając, by się nie zagotowały.