Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy
Z podanych skladników upiec biszkopt. po ostygnięciu przekroić 2 razy.( Biszkopt najlepiej jest upiec dzień szybciej wtedy lepiej jest go przekroić) Przygotowanie masy: Białka ubić z cukrem na sztywno dodać żółtka cały czas ubijając dodać masło , przesiane kakao i rozpuszczoną w wodnej kąpieli czekoladę(dla początkujących: czekoladę połamaną dajemy do miseczki i kładziemy na garnek z wodą. Stawiamy na gaz i gdy woda się gotuje para ogrzewa miskę i czekolada robi się płynna bez obawy przypalenia) Na końcu ubijania dajemy spirytus. Przekrojone placki biszkoptu nasączamy ponczem https://gotujmy.pl/poncz-do-nasaczania-biszkoptow,przepisy,38126.html Masę dzielimy na 3 części. Na 1 placek dajemy pierwszą część masy ,posypujemy orzechami i rodzynkami , lekko wciskamy nożem w krem i przykłladamy drugim plackiem. Dalej analogicznie - nasączamy , kładziemy krem , orzechy , rodzynki i trzeci placek na wierzch. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki i wierzch ewentualnie zostawiamy troszkę do dekoracji. boki obsypujemy orzechami a górę wiórkami czekoladowymi. Po schłodzeniu masa stężeje . Gwarancją smaku jest staranne nasączenie biszkoptu spirytusowym ponczem. Smacznego!
Natala1210
Termar
kinga
msewka
donia
iwi69
misia13
Doro
Alita
motylica
Basiunia
montajka
misia53
A.B.