Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy
Dzień wcześniej upiec biszkopt:
Mąkę tortową zmieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, a następnie sypkie składniki i startą skórkę z pomarańczy. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180 st. 30-35 minut. Sprawdzić wcześniej patyczkiem.
Krem:
Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 1/3 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować i zagotować z mąka ziemniaczaną budyń. Dodać utarte żółtka i jajka. Mieszać, aż całość ładnie się połączy i powstanie "baza" pod krem. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając utartą na jarzynowej tarce czekoladę, a potem po łyżce wystudzoną masę budyniową i kakao. Teraz można dodać spirytus i odstawić w chłodne miejsce.
Biszkopt przekroić na trzy części. Każdy krążek nasączyć ponczem. Pierwszy krążek posmarować dżemem, przykryć drugim krążkiem, na to część kremu, następny krążek. Wierzch i boki posmarować kremem.
Na to można posmarować rozpuszczoną na parze tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem 6-8 łyżek słodkiej śmietanki.
Udekorować dowolnie pozostałym kremem.
Mąkę tortową zmieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, a następnie sypkie składniki i startą skórkę z pomarańczy. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180 st. 30-35 minut. Sprawdzić wcześniej patyczkiem.
Krem:
Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 1/3 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować i zagotować z mąka ziemniaczaną budyń. Dodać utarte żółtka i jajka. Mieszać, aż całość ładnie się połączy i powstanie "baza" pod krem. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając utartą na jarzynowej tarce czekoladę, a potem po łyżce wystudzoną masę budyniową i kakao. Teraz można dodać spirytus i odstawić w chłodne miejsce.
Biszkopt przekroić na trzy części. Każdy krążek nasączyć ponczem. Pierwszy krążek posmarować dżemem, przykryć drugim krążkiem, na to część kremu, następny krążek. Wierzch i boki posmarować kremem.
Na to można posmarować rozpuszczoną na parze tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem 6-8 łyżek słodkiej śmietanki.
Udekorować dowolnie pozostałym kremem.
msewka
Natala1210
misia53