góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Tort czekoladowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszny torcik na różne okazje

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

 

  • Krem czekoladowy:

 

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka - 3% tłuszczu
  • 25 dkg masła ekstra
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka spirytusu (niekoniecznie)

 

  • Poncz:

 

  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody
  • 1 i 1/2 łyżki spirytusu (niekoniecznie)
  • 1 słoik dobrego dżemu np. wiśniowego

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Dzień wcześniej upiec biszkopt:

Mąkę tortową zmieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, a następnie sypkie składniki i startą skórkę z pomarańczy. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180 st. 30-35 minut. Sprawdzić wcześniej patyczkiem.

Krem:

Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 1/3 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować i zagotować z mąka ziemniaczaną budyń. Dodać utarte żółtka i jajka. Mieszać, aż całość ładnie się połączy i powstanie "baza" pod krem. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając utartą na jarzynowej tarce czekoladę, a potem po łyżce wystudzoną masę budyniową i kakao. Teraz można dodać spirytus i odstawić w chłodne miejsce.
Biszkopt przekroić na trzy części. Każdy krążek nasączyć ponczem. Pierwszy krążek posmarować dżemem, przykryć drugim krążkiem, na to część kremu, następny krążek. Wierzch i boki posmarować kremem.
Na to można posmarować rozpuszczoną na parze tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem 6-8 łyżek słodkiej śmietanki.
Udekorować dowolnie pozostałym kremem.