Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z czekoladowym kremem
sposób przygotowania
Czekoladę do ciasta drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku caly czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym jajku i łyżce mąki ziemniaczanej. Resztę mąki wymieszać z mąką pszennej, proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wlać mleko z czekoladą i dokladnie wymieszać.
Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 175 st. Przed końcem pieczenia przykryc pergaminem.
czekoladę do kremu połamać na kawałeczki i rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotujacą się wodą.
Śmietanę podgrzać i do ciepłej przełożyć rozpuszczoną czekoladę. Cały czas podgrzewając mieszać az masa stanie się jednolita. Nie można dopuścić do zagotowania śmietany.
Masę ostudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Wystającą kopułkę ciasta ściąć i zetrzeć na tarce. Tort przekroić na 3 placki, mocno nasączyć whisky i wokół spodu zapiąć obręcz od tortownicy.
Czekoladową śmietanę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy.
Tort przełożyć kremem, posmarować wierzch. Wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zdjąć obręcz, posmarować boki tortu pozostałym kremem. Startymi okruszkami oblepić bok tortu. Wierzch posypać startą białą czekoladą i ozdobić kleksami z bitej śmietany. Każdy kleks posypać kakao.
Czekoladę do ciasta drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku caly czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym jajku i łyżce mąki ziemniaczanej. Resztę mąki wymieszać z mąką pszennej, proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wlać mleko z czekoladą i dokladnie wymieszać.
Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 175 st. Przed końcem pieczenia przykryc pergaminem.
czekoladę do kremu połamać na kawałeczki i rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotujacą się wodą.
Śmietanę podgrzać i do ciepłej przełożyć rozpuszczoną czekoladę. Cały czas podgrzewając mieszać az masa stanie się jednolita. Nie można dopuścić do zagotowania śmietany.
Masę ostudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Wystającą kopułkę ciasta ściąć i zetrzeć na tarce. Tort przekroić na 3 placki, mocno nasączyć whisky i wokół spodu zapiąć obręcz od tortownicy.
Czekoladową śmietanę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy.
Tort przełożyć kremem, posmarować wierzch. Wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zdjąć obręcz, posmarować boki tortu pozostałym kremem. Startymi okruszkami oblepić bok tortu. Wierzch posypać startą białą czekoladą i ozdobić kleksami z bitej śmietany. Każdy kleks posypać kakao.
misia53
yola