karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Tort wiedeński z alkoholowymi wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort czekoladowy dla dorosłych.

Tort wiedeński z alkoholowymi wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort wiedeński z alkoholowymi wiśniami

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao z młynkiem
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 1 krem czekoladowy w 5 minut Gellwe
  • 100g masła
  • 1 i 1/4 szklanki zimnego mleka
  • Dodatkowo:
  • gorzka czekolada + odrobina mleka do polania tortu
  • Ozdoby czekoladowe
  • posypka kolorowa
  • kieliszek nalewki wiśniowej + kompot wiśniowy
  • wiśnie z nalewki

Sposób przygotowania:

Tort wiedeński z alkoholowymi wiśniami
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żółtka rozmącamy widelcem, a rozmącone wrzucamy do piany. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Powoli dodajemy do piany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm, która jest wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut. Gotowość biszkoptu sprawdzamy patyczkiem, np. od szaszłyków. Gdy będzie suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Biszkopt studzimy. W tym czasie robimy krem: Miksujemy krem Gellwe z zimnym mlekiem najpierw na najniższych obrotach, potem na najwyższych przez około 2 minuty. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy w osobnym naczyniu a następnie dodajemy do kremu i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy go na 2 placki. Każdy placek nasączamy kompotem wiśniowym wymieszanym z nalewką wiśniową. Nasączone biszkopty przekładamy czekoladowym kremem i wiśniami z nalewki. Na krem z wiśniami kładziemy drugi placek, który cienko smarujemy kremem. Rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną mleka, a gotową polewę wylewamy na tort. Przed całkowitym zastygnięciem polewy ozdabiamy tort posypką i czekoladowymi ozdobami.
Smacznego :)
Tort wiedeński z alkoholowymi wiśniami
Tort wiedeński w przekroju.