msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Tort dla Mamy.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Tort na 70-te urodziny mojej Mamy.

Tort dla Mamy.

Składniki:

Tort dla Mamy.

 

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 1 krem do tortów waniliowy Gellwe +mleko 300 ml
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

 

  • 100 ml soku malinowo-jeżynowego
  • płatki migdałowe
  • kwiatki z opłatków do dekoracji tortu

 

 

Sposób przygotowania:

Tort dla Mamy.
Biszkopt najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej, łatwiej da się przekroić na blaty.Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier (małymi porcjami), następnie dodawać po 1 żółtku, nie przerywać ubijania.Na koniec, także małymi ilościami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Upiec ok.30-40 minut. Przekroić na 2 blaty. Krem ubić z mlekiem wg. przepisu. Dolny blat biszkopta nasączyć połową soku malinowo-jeżynowego, posmarować cienko kremem, rozłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie, posmarować jeszcze raz kremem, zetrzeć na to gorzką czekoladę i przykryć drugim blatem biszkopta.Drugi blat nasączyć pozostałym sokiem. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem. Boki i górne krawędzie obsypać obficie uprażonymi na suchej teflonowej patelni i ostudzonymi płatkami migdałowymi.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Wierzch udekorować gotowymi kwiatowymi dekoracjami (opłatkowe dekoracje położyć na krótko przed podaniem).