Sposób przygotowania:
Tort jagodowo czekoladowy
Białka oddzielić od żółtek, Białka ubić z cukrem. W kubeczku przygotować żółtka razem z octem i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Bo białek dodać masę żółtkową i wolno wymieszać. Dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy. Po upieczeniu podzielić na 3 krążki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. 16 dag kremówki ubić na sztywno. Wymieszać z jogurtem i zmiksowanymi jagodami oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody i dodać do masy jagodowej. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę. Do szklanki wody dodać 2 łyżeczki cukru i sok z cytryny. Wymieszać i nasączyć pierwszy krążek ciasta. Na krążku rozsmarować połowę masy jagodowej. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i wyłożyć połowę masy czekoladowej. Na niej ułożyć ostatni krążek ciasta, nasączyć, wyłożyć pozostałą masę jagodową. Wstawić na 30 minut do lodówki. Potem udekorować wierzch i boki ciasta pozostałą masą czekoladową.