ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Tort jagodowo czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo słodki, ale wart spróbowania tort czekoladowo jagodowy. Raz na sezon jagodowy można zrobić. Polecam.

Tort jagodowo czekoladowy

Składniki:

Tort jagodowo czekoladowy

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu
  • Nasączenie:
  • sok z cytryny z 1/2 sztuki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody
  • Masa jagodowa:
  • 16 dag kremówki
  • 25 dag jogurtu
  • 25 dag jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki żelatyny
  • Masa czekoladowa:
  • 34 dag kremówki
  • 30 dag białej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort jagodowo czekoladowy
Białka oddzielić od żółtek, Białka ubić z cukrem. W kubeczku przygotować żółtka razem z octem i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Bo białek dodać masę żółtkową i wolno wymieszać. Dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy. Po upieczeniu podzielić na 3 krążki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. 16 dag kremówki ubić na sztywno. Wymieszać z jogurtem i zmiksowanymi jagodami oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody i dodać do masy jagodowej. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę. Do szklanki wody dodać 2 łyżeczki cukru i sok z cytryny. Wymieszać i nasączyć pierwszy krążek ciasta. Na krążku rozsmarować połowę masy jagodowej. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i wyłożyć połowę masy czekoladowej. Na niej ułożyć ostatni krążek ciasta, nasączyć, wyłożyć pozostałą masę jagodową. Wstawić na 30 minut do lodówki. Potem udekorować wierzch i boki ciasta pozostałą masą czekoladową.