Sposób przygotowania:
Tort jagodowo-malinowy
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie prawie sztywna dodajemy cukier puder, mieszamy. Do białek dodajemy po jednym żółtku wciąż ubijając białka. Zmniejszamy obroty i pomału dodajemy mąkę tak aby ładnie połączyła się z masą białkową. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Studzimy. Bita śmietana. Śmietanę ubijamy dodając pomału cukier puder. Kiedy śmietana będzie już sztywna dolewamy sok z cytryny i rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu żelatynę. Biszkopt dzielimy na 3 części. Spód tortu ponczujemy i smarujemy dżemem jagodowo-truskawkowym. Nakładamy drugi biszkopt. Ponczujemy. Na biszkopt nakładamy cienką warstwę śmietany, na śmietanę układamy 2/3 jagód i 2/3 malin. Owoce przykrywamy cienką warstwą śmietany. Nakładamy nasączony 3 biszkopt. Resztą śmietany kremówki pokrywamy wierzch tortu i boki. Dekorujemy truskawkami i resztą jagód i malin. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby wszystkie smaki zdążyły przejść.
Hrabina w kuchni
Igraszki Losu
dziękuje, starałam się bardzo, żeby nie tylko smakował ale i choć trochę wyglądał :)