Sposób przygotowania:
Tort karmelowo-śmietanowy
Ubić na sztywno pianę z białek i cukru,dodać po jednym żółtku dalej ubijając,dosypać mąkę wymieszaną z pokrojonymi (można też z mielonymi)orzechami oraz proszkiem i lekko wymieszać.Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22-24 cm. Piec w temperaturze 175-180 stopni C ok.35-40 minut.
Po ostygnięciu przekroić na pół.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i ewentualnie śmietanfixem.
Spód nasączyć ponczem (ja robię to dość słodką kawą rozpuszczalną,można też nasączyć alkoholem,albo kawę zastąpić mocniejszą herbatą) ,posmarować masą krówkową ,na to warstwą bitej śmietany.Przykryć drugą połową biszkoptu,również nasączyć,znów posmarować masą krówkową.Całość posmarować bitą śmietaną na wierzchu i po bokach,obsypać prażonymi migdałami i udekorować masą karmelową według uznania i okazji.
Po ostygnięciu przekroić na pół.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i ewentualnie śmietanfixem.
Spód nasączyć ponczem (ja robię to dość słodką kawą rozpuszczalną,można też nasączyć alkoholem,albo kawę zastąpić mocniejszą herbatą) ,posmarować masą krówkową ,na to warstwą bitej śmietany.Przykryć drugą połową biszkoptu,również nasączyć,znów posmarować masą krówkową.Całość posmarować bitą śmietaną na wierzchu i po bokach,obsypać prażonymi migdałami i udekorować masą karmelową według uznania i okazji.
wedith1
msewka
Natala1210
Anula