Sposób przygotowania:
Tort kawowo- kakaowy z beząNa biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku- ciągle ubijając. Następnie delikatnie wmieszać sypkie składniki.
Przełożyć do tortownicy (średnica 24-26 cm) i piec w 170 stopniach przez około 40 min.
Wystudzić i przekroić wzdłuż na trzy równe części, każdą część nasączyć ponczem.
Na masę:
Jajka ubić z cukrem na parze. Gdy masa będzie ciepła i gęsta, odstawić do wystudzenia. (Ubijanie może potrwać do 30 min.) Masło utrzeć do białości i łyżka po łyżce dodawać wystudzoną masą jajeczną. Pod koniec ubijania wlać napar z kawy oraz spirytus.
Na bezę:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier (bardzo ważne!) Na sam koniec wmieszać mąkę, cytryna i kamień winny.
Bezę wyłożyć na spód odwróconej tortownicy i posypać płatkami migdałowymi, piec w piekarniku nagrzanym do stopni przez około 1,5-2 h. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach (najlepiej całą noc).
Przełożenie:
Masę podzielić na 3 części (2 mniejsze, 1 większa).
Każdy blat posmarować cienko dżemem porzeczkowym i przekładać masą. Ostatnią (większą) częścią masy pokryć również boki tortu. Dodatkowo boki toru okleić mielonymi orzechami.
Na wierzchu położyć bezę i lekko docisnąć.
Smacznego