Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Tort kawowo- kakaowy z bezą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kawa, kakao, beza, orzechy - pyszny, delikatny w smaku, słodki - doskonały na przywitanie Nowego Roku.

Tort kawowo- kakaowy z bezą

Składniki:

Tort kawowo- kakaowy z bezą

Na biszkopt:

Na masę:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kostki masła
  • napar z 5 łyżeczek kawy
  • 1 kieliszek spirytusu

Na bezę:

dodatkowo :

Na poncz:

  • 1/2 szkl. mocnego naparu z kawy
  • 1 kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

Tort kawowo- kakaowy z bezą

Na biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku- ciągle ubijając. Następnie delikatnie wmieszać sypkie składniki.
Przełożyć do tortownicy (średnica 24-26 cm) i piec w 170 stopniach przez około 40 min.
Wystudzić i przekroić wzdłuż na trzy równe części, każdą część nasączyć ponczem.

Na masę:

Jajka ubić z cukrem na parze. Gdy masa będzie ciepła i gęsta, odstawić do wystudzenia. (Ubijanie może potrwać do 30 min.) Masło utrzeć do białości i łyżka po łyżce dodawać wystudzoną masą jajeczną. Pod koniec ubijania wlać napar z kawy oraz spirytus.

Na bezę:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier (bardzo ważne!) Na sam koniec wmieszać mąkę, cytryna i kamień winny.
Bezę wyłożyć na spód odwróconej tortownicy i posypać płatkami migdałowymi, piec w piekarniku nagrzanym do stopni przez około 1,5-2 h. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach (najlepiej całą noc).

Przełożenie:

Masę podzielić na 3 części (2 mniejsze, 1 większa).
Każdy blat posmarować cienko dżemem porzeczkowym i przekładać masą. Ostatnią (większą) częścią masy pokryć również boki tortu. Dodatkowo boki toru okleić mielonymi orzechami.
Na wierzchu położyć bezę i lekko docisnąć.
Smacznego