Sposób przygotowania:
Tort kawowo-śmietanowy z migdałami
Ciasto: Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę ,dodawać po jednym zółtku cały czas mieszajac,pod koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ciasto przełożyc do natłuszczonej tortownicy o średnicy 27 cm i piec 30 minut w temp 170*c. Poncz: Kawę na poncz zalać szklanka gorącej wody,osłodzić do smaku.wystudzić.Wlać rum i zamieszać. Ciasto wyjąć z formy,wystudzić-biszkopt na tort najlepiej jest upiec dzień wcześniej ,przekroić na 3 części.każdy blat nasaczyć ponczem. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder i zagęstniki.4 -5 łyżek śmietany odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z kawa rozpuszczalna i likierem kawowym. Przełożenie: Dolny płat biszkopta nasączony ponczem posmarować cienko dżemem wisniowym rozłożyć warstwę masy przykryć drugim płatem biszkopta i znów rozsmarować masę przykryć i udekorować odłożona śmietaną uprażonymi płatkami migdałowymi na suchej patelni i czekoladowymi ziarenkami kawy. Podawać z filiżanką małej czarnej. Smacznego!
kołczu
alaaa
2milutka