Sposób przygotowania:
Tort „kisielowy”
Ciasto: jajka ubić z cukrem na parze. Stopniowo dosypywać kisiele, a na końcu proszek do pieczenia.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, upiec w nagrzanym piekarniku.
Krem: na mleku ugotować gęstą kaszkę, zdjąć z ognia, dodać cukier, wymieszać.
Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce kaszkę, ucierać. Na końcu wsypać kakao i wlać 3-4 krople olejku migdałowego. Całość dokładnie ubić.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, przełożyć kremem.
Polewa: wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu. Lekko przestudzoną polewą polać wierzch i boki tortu.
Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, upiec w nagrzanym piekarniku.
Krem: na mleku ugotować gęstą kaszkę, zdjąć z ognia, dodać cukier, wymieszać.
Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce kaszkę, ucierać. Na końcu wsypać kakao i wlać 3-4 krople olejku migdałowego. Całość dokładnie ubić.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, przełożyć kremem.
Polewa: wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu. Lekko przestudzoną polewą polać wierzch i boki tortu.
Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.