Tort „kisielowy”

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: jajka ubić z cukrem na parze. Stopniowo dosypywać kisiele, a na końcu proszek do pieczenia. Tortownicę wysmarować t

Tort „kisielowy”

Składniki:

Tort „kisielowy”

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka kisieli w proszku o jednakowym smaku.
  • Krem:
  • ½ l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 20 dag masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • odrobina olejku migdałowego.
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • ¼ kostki margaryny.

Sposób przygotowania:

Tort „kisielowy”
Ciasto: jajka ubić z cukrem na parze. Stopniowo dosypywać kisiele, a na końcu proszek do pieczenia.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, upiec w nagrzanym piekarniku.

Krem: na mleku ugotować gęstą kaszkę, zdjąć z ognia, dodać cukier, wymieszać.

Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce kaszkę, ucierać. Na końcu wsypać kakao i wlać 3-4 krople olejku migdałowego. Całość dokładnie ubić.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, przełożyć kremem.

Polewa: wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu. Lekko przestudzoną polewą polać wierzch i boki tortu.

Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.