Sposób przygotowania:
Tort Koliber z karmelowymi orzechamiPrzygotowanie orzechowej posypki
Przygotowujemy orzechy w karmelu.
Topimy na patelni nieprzywieranej 100 g masła. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje wrzucamy pokruszone orzechy, a po chwili zdejmujemy patelnię z ognia.Mieszamy by karmel oblepił orzechy.
Rozlewamy warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie kruszymy go lub łamiemy.
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą do miski.
Do drugiej miski dodajemy cukier i jaja - miksujemy wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewamy strużką olej.
Widelcem rozgniatamy banany a ananasa siekamy drobno. Dodajemy je do masy jajecznej. Dodajemy sypkie składniki z drugiej miski.Mieszamy.
Na koniec dodajemy cynamon, startą skórkę z limonki i orzechy. Dużą prostokątną formę wyłóż papierem.
Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij i wystudź.
Przygotowanie kremu
Przygotowujemy galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstawiamy do ostudzenia.
W misie ucieramy za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodajemy serek śmietankowy, cały czas miksując.
Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i tężejącą galaretkę cytrynową. Mieszamy.
Jeśli twarożek nie jest gęsty dodaj go znacznie mniej, a nawet połowę.
Przekładanie ciasta
Duży prostokąt przekrawamy na pół na dwa blaty
Na talerzu układamy pierwszy blat ciasta. Na niego wykładamy 1/2 kremu i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Rozkładamy pozostały krem. Posypujemy płatkami kwiatów jadalnych i orzechami w karmelu. Oprószamy odrobiną cynamonu.
marietta
jaNina
Dzięki :)