Sposób przygotowania:
Tort koteczek na urodzinkiETAP 1:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitej piany dosypywać cukier i cały czas ubijać, piana ma być bardzo sztywna i szklista. Do ubitej piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać.
Dużą tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć 3/4 całego ciasta do pozostawionego ciasta dodać kakao i olej, wymieszać i wylać na ciasto jasne, następnie całość delikatnie zamieszać łyżką tak, aby warstwy się lekko ze sobą przemieszały.
Piec w temp. 180 st około 35-40 minut do suchego patyczka.
Krem do przełożenia:
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej nad parą i lekko przestudzić. Ser wyjąć z pojemniczków i wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać płynną czekoladę i dokładnie ze sobą połączyć. Śmietanę ubic na sztywno i delikatnie wymieszać z masa serową.
ETAP 2:
Upieczone ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć je kawą rozpuszczalną,
ETAP 3:
dolny placek posmarować dżemem na nim rozsmarować połową kremu serowego, przykryć drugim krążkiem ciasta i rozsmarować pozostały krem serowy na nim rozkruszyć ciasteczka oreo, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Przełożony tort odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
ETAP 4:
W czasie kiedy ciasto zastyga przygotować krem do dekoracji.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać jajka z mąką i otarta skórką z cytryn, następnie wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować do zgęstnienia.
Ugotowany budyń odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i do utartego masła dodawać małymi porcjami zimny budyń i cały czas ucierać na małych obrotach miksera na koniec do kremu dodać sok wyciśnięty z cytryn i zabarwić barwnikami na dowolny kolor u mnie miał być taki żółto-pomarańczowy choć wyszedł bardziej żółty.
ETAP 5:
Zimny tort wyjąc z lodówki na wierzchu posmarować cieniutka warstwą kremu i ułożyć ciasteczka na środku obok siebie jak "policzki", przykryć odpowiednim kawałkiem białej masy cukrowej i delikatnie wcisnąć ja pomiędzy ciasteczka, końcem wykałaczki w policzkach zrobić dziurki.
ETAP 6:
Z masy cukrowej uformować oczka i ułożyć powyżej policzków.
ETAP 7:
Krem do dekoracji przełożyć do worka cukierniczego z końcówka małej gwiazdki i wyciskać gęsto na torcie jak sierść u kota. Do worka z kremem dodałam z boku kilka kropli brązowego barwnika przez co wyciskając uzyskałam małe cieniowanie.
Ozdobiony krem wstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed podaniem dokładamy nosek, język i uszka z masy cukrowej oraz wąsiki u mnie są to wykałaczki pomalowane barwnikiem i kilka czarnych kropek z masy cukrowej.
zbysiowa
iziona
Dziękuję :) solenizantka jak i jej goście byli zachwyceni :)
marietta
iziona
Dziękuje :)
marcinka