Sposób przygotowania:
Tort kukułka 2 wesjaciasto
Ciasto ciemne
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy dalej, aż białka nabiorą lekkiego połysku.
Dodajemy po jednym żółtku i odstawiamy robot. Dalej robimy już ręcznie plastikową lub drewnianą łopatką.
Bardzo delikatnie, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, boków nie smarujemy i przelewamy ciasto.
W piekarniku nagrzanym ( góra/dół) do 180 stopni piekę około 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem i jak jest już suchy to ciasto wyjmujemy i całkowicie studzimy w tortownicy.
Zimne ciasto kroimy na dwa blaty- jeżeli góra jest wypukła to obracamy ciasto do góry dnem.
Ponczujemy oba blaty.
Ciasto jasne
Postępujemy dokładnie tak samo jak w/w
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy dalej, aż białka nabiorą lekkiego połysku. Dodajemy po jednym żółtku i odstawiamy robot.
Dalej robimy już ręcznie plastikową lub drewnianą łopatką.
Bardzo delikatnie, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, boków nie smarujemy i przelewamy ciasto.
W piekarniku nagrzanym ( góra/dół) do 180 stopni piekę około 15-20 minut.
Sprawdzamy patyczkiem i jak jest już suchy to ciasto wyjmujemy i całkowicie studzimy w tortownicy.
poncz
Mieszamy wszystkie składniki, aż czekolada nam sie rozpuści.
masa
Podgrzewamy 500ml śmietanki, dodajemy kukułki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukierków.
To trwa około 20-30 minut, ale trzeba cały czas mieszać, bo lubią przylegać do dna i sie przypalać.
Musimy jeszcze pamiętać o temperaturze, śmietana nie może sie zagotować.
Odstawiamy do wystudzenia, potem wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnie żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia i podgrzewamy tyko do rozpuszczenia.
Ubijamy resztę śmietany- 2-3 łyżki mieszamy z żelatyną, potem delikatnie łączymy z resztą śmietany i kremem kukułkowym.
polewa i składanie ciasta
Od razu połowę rozprowadzamy na dolnym blacie ciemnego ciasta.
Masę przykrywamy jasnym ciastem, który też skrapiamy ponczem, wykładamy resztę masy i na górę dajemy drugi blat ciemnego biszkoptu.
Polewa:
W garnuszku umieszczamy palmę i resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając.
Gotujemy razem przez kilka minut.
Polewę lekko studzimy i wylewamy na ciasto
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, lub jak zwykle u mnie na całą noc:)