hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Tort Łezka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Ciasto jest pyszne ,bardzo łatwe w wykonaniu i zaskakuje swoim wykwintnym smakiem gości , którzy kiwają z podziwu głowami :))))))

Tort Łezka

Składniki:

Tort Łezka

 

  • Kruche ciasto:
  • 150g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 50 g masła

 

  • Masa serowa:
  • puszka mandarynek (waga owocu około 285 g)
  • 500g serka śmietankowego( w wiaderku ) lub tyle samo sera quark
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • paczka budyniu waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 250 ml mleka

 

  • Masa bezowa :
  • 3 białka
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Tort Łezka
Kruche ciasto.....mąkę z proszkiem wymieszać, wsypac do miski dodać cukier, wanilię ,jajko i masło - wszystko wymieszać mikserem - hakami , wyrobić na gładką masę ( dokończyć gniecenie ciasta ręcznie)' Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tortownicę w taki sposób żeby powstał 3 cm rant ( tortownica 26 cm szerokości) - ponakłuwać widelcem. Na masę serową..........mandarynki odcedzić na sicie. Ser , cukier, wanilię, żółtka , budyń ,olej , sok cytrynowy i mleko wymieszać . Dodać odsączone owoce i całość wylać na ciasto ( masa jest rzadka - proszę się nie bać ,że to jest coś "nie tak" ). Wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st) i piec około 60-70 minut. Masa bezowa....białka ubić z cukrem na sztywną masę. Wystawić ciasto z piekarnika po tym wyzej określonym czasie, nałożyć masę bezową i jeszcze raz wsunąć tortownicę na wyższą półkę piekarnika i piec kolejne 10 minut. Łezki ukażą się dopiero po całkowitym wystygnięciu ciasta :)