Sposób przygotowania:
tort makowo-smietankowy na zimno
Masa makowa: Mak zalac wodą na ok .2 godz lub najlepiej na całą noc. Zmielic dwukrotnie, dodac jajka, cukier ,aromat ok 6 kropli ,dokładnie zmiksowac. Na koncu dodac make ziemniaczaną, wymieszac. Rozpuscic margaryne -zagotowac .Do gotującej margaryny dodac masę makową mieszajac ,chwilke zagotowac ok 10min. Jak masa zgęstnieje odstawic . Masa smietankowa:Budynie /na 1/2l.mleka/ ugotowac w mniejszej ilosci mleka /czyli nie dajemy 1 litra a 750ml /jak budyn zgęstnieje dodajemy masło pokrojone w plasterki ,mieszamy az do rozpuszczenia masła gotując na małym ogniu ,odstawic.
1 spód biszkoptowy nasączamy przygotowana wczesniej herbatą .Kładziemy połowę masy makowej Przykładamy drugim blatem biszkoptowym,który równiez nasączamy herbatą i dajemy mase smietankową .Kładziemy ostatni blat nasączamy i dajemy pozostałą częśc masy makowejodstawic w chłodne miejsce . Przygotowac polewę .Czekoladę rozpuscic na parze z dodatkiem 2 łyzek wody. Polewą udekorowac tort wierzch i boki .Dekoracja dowolna ja zazwyczaj uzywam kolorowych cukierków i bitej smietany.Wstawic do lodówki na min 2 godziny ,przechowywac równiez w lodówce :-) Smacznego!
1 spód biszkoptowy nasączamy przygotowana wczesniej herbatą .Kładziemy połowę masy makowej Przykładamy drugim blatem biszkoptowym,który równiez nasączamy herbatą i dajemy mase smietankową .Kładziemy ostatni blat nasączamy i dajemy pozostałą częśc masy makowejodstawic w chłodne miejsce . Przygotowac polewę .Czekoladę rozpuscic na parze z dodatkiem 2 łyzek wody. Polewą udekorowac tort wierzch i boki .Dekoracja dowolna ja zazwyczaj uzywam kolorowych cukierków i bitej smietany.Wstawic do lodówki na min 2 godziny ,przechowywac równiez w lodówce :-) Smacznego!
robertjankopp
kwiatula