kwiatula

kwiatula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

tort makowo-smietankowy na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

często torta robie dla mamy smakuje wybornie:-)

tort makowo-smietankowy na zimno

Składniki:

tort makowo-smietankowy na zimno

 

  • 3 gotowe spody biszkoptowe
  • masa makowa:
  • 70 dag maku
  • 3 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 5 łyzek maki ziemniaczanej
  • aromat rumowy lub migdałowy
  • masa smietankowa:
  • 2 budynie smietankowe
  • 750ml mleka
  • 1/2 kostki masła
  • polewa:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej z kruszonymi orzechami
  • do nasączenia biszkoptu szklanka herbaty z 2 łyzkami cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

tort makowo-smietankowy na zimno
Masa makowa: Mak zalac wodą na ok .2 godz lub najlepiej na całą noc. Zmielic dwukrotnie, dodac jajka, cukier ,aromat ok 6 kropli ,dokładnie zmiksowac. Na koncu dodac make ziemniaczaną, wymieszac. Rozpuscic margaryne -zagotowac .Do gotującej margaryny dodac masę makową mieszajac ,chwilke zagotowac ok 10min. Jak masa zgęstnieje odstawic . Masa smietankowa:Budynie /na 1/2l.mleka/ ugotowac w mniejszej ilosci mleka /czyli nie dajemy 1 litra a 750ml /jak budyn zgęstnieje dodajemy masło pokrojone w plasterki ,mieszamy az do rozpuszczenia masła gotując na małym ogniu ,odstawic.

1 spód biszkoptowy nasączamy przygotowana wczesniej herbatą .Kładziemy połowę masy makowej Przykładamy drugim blatem biszkoptowym,który równiez nasączamy herbatą i  dajemy mase smietankową .Kładziemy ostatni blat nasączamy i dajemy pozostałą częśc masy makowejodstawic w chłodne miejsce . Przygotowac polewę .Czekoladę rozpuscic na parze z dodatkiem 2 łyzek wody. Polewą udekorowac tort wierzch i boki .Dekoracja dowolna ja zazwyczaj uzywam kolorowych cukierków i bitej smietany.Wstawic do lodówki na min 2 godziny ,przechowywac równiez w lodówce :-) Smacznego!