jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjny tort makowy polecany na większe uroczystości

Tort makowy

Składniki:

Tort makowy

 

  • CIASTO:
  • 30 dag maku
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyzeczki kaszy manny
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat
  • KREM KAWOWY:
  • 2 kostki masła
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • trochę kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 kieliszka alkoholu
  • aromat arakowy- kilka kropel
  • PONCZ:
  • do nasączania
  • 1,5 szklanki bardzo mocnej herbaty
  • cukier do smaku
  • sok cytrynowy
  • alkohol
  • orzechy włoskie obrane- do przybrania tortu

Sposób przygotowania:

Tort makowy
CIASTO:
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na 2-3 godziny, odcedzić, osączyć, przekręcić 2 razy przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel- mogel, dodać mak i resztę składników, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Wlać ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
KREM:
Do rondla wlać 3 łyżki wody, wbić jajka, wsypać cukier. Wstawić rondel do dużego garnka z wrzącą wodą. Ubijać jajka trzepaczką, na ostrym ogniu, po 2 minutach na małym. Masa w trakcie ubijania gęstnieje- trwa to dość długo około 20 minut. Studzić cały czas ubijając.
W makutrze rozetrzeć masło, dodawać po 1 łyżce masy jajecznej oraz alkohol, kawę i aromat.
Placki ciasta makowego układać kolejno na podstawce, nasączając ponczem i smarując kremem. Wierzch i boki posmarować kremem, przybrać siekanymi i całymi orzechami, oziębić wlodówce.