Sposób przygotowania:
Tort makowy
CIASTO:
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na 2-3 godziny, odcedzić, osączyć, przekręcić 2 razy przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel- mogel, dodać mak i resztę składników, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Wlać ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
KREM:
Do rondla wlać 3 łyżki wody, wbić jajka, wsypać cukier. Wstawić rondel do dużego garnka z wrzącą wodą. Ubijać jajka trzepaczką, na ostrym ogniu, po 2 minutach na małym. Masa w trakcie ubijania gęstnieje- trwa to dość długo około 20 minut. Studzić cały czas ubijając.
W makutrze rozetrzeć masło, dodawać po 1 łyżce masy jajecznej oraz alkohol, kawę i aromat.
Placki ciasta makowego układać kolejno na podstawce, nasączając ponczem i smarując kremem. Wierzch i boki posmarować kremem, przybrać siekanymi i całymi orzechami, oziębić wlodówce.
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na 2-3 godziny, odcedzić, osączyć, przekręcić 2 razy przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel- mogel, dodać mak i resztę składników, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Wlać ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
KREM:
Do rondla wlać 3 łyżki wody, wbić jajka, wsypać cukier. Wstawić rondel do dużego garnka z wrzącą wodą. Ubijać jajka trzepaczką, na ostrym ogniu, po 2 minutach na małym. Masa w trakcie ubijania gęstnieje- trwa to dość długo około 20 minut. Studzić cały czas ubijając.
W makutrze rozetrzeć masło, dodawać po 1 łyżce masy jajecznej oraz alkohol, kawę i aromat.
Placki ciasta makowego układać kolejno na podstawce, nasączając ponczem i smarując kremem. Wierzch i boki posmarować kremem, przybrać siekanymi i całymi orzechami, oziębić wlodówce.