Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Tort makowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na deser mamy makowe ciasto z jabłkami, zmielonymi włoskimi orzechami udekorowane bitą śmietaną i płatkami migdałowymi

Tort makowy

Składniki:

Tort makowy

 

  • 8 białek
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 300g cukru
  • starta skórkę z jednej cytryny
  • 1p.cukru waniliowego
  • 8 żółtek
  • 6 jabłek (np:boskop)
  • 250g zmielonego maku
  • 200g zmielonych orzechów
  • 50g mąki
  • masło do wysmarowania formy
  • bita śmietana do posmarowania tortu i płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Tort makowy
Bialka z zimna woda ubic na sztywna piane,dodac cukier,cukier waniliowy, starta skorke z cytryny oraz zoltka .Wszystko delikatnie wymieszac. Jablka obrac ze skory,wyciac pestki i pokroic w kostke,dodac do masy i wymieszac.na koniec dodajemy mak,orzechy i make.Delikatnie wymieszac, Forme o srednicy 28 cm wylozyc pergaminem,boki wysmarowac maslem.Wlac ciasto i piec w nagrzanym na dole 200°C,termoobieg 175°C,okolo 50-60 minut.Po wystudzeniu udekorowac.

Tort mozna udekorowac wedlug uznania np.za pomoca szablonu z wzorem posypac cukrem pudrem.(pro sztuk ok.358kcal)