Sposób przygotowania:
Tort makowy z marcepanem
Mak zalać mlekiem i zostawić na 2 godziny.Potem ugotować 10- 15 min.osączyć i dwukrotnie zemleć.Masło stopić, wystudzić.Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, orzechy dość grubo posiekać.Żółtka utrzeć z cukrem , dodać do maku.Połączyć mannę z proszkiem do pieczenia,dodaćmasło , owoce kandyzowane (część odłożyc), jabłka , orzechy ,cukier puder , wymieszać.Białka ubić na sztywno , wymieszać z masą.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, piec 1 godz w 160*C.Marcepan rozwałkować,przykryć ostudzony tort,docisnąć, ozdobić pozostałymi owocami kandyzowanymi.
Doro
misia53
Kiedyś były jednakowe kostki- margaryna i masło miały po 250 g a teraz masło ma 200g.
ewala
Marika_1961
marietta