jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjny tort z owocami letnimi

Tort malinowy

Składniki:

Tort malinowy

 

  • CIASTO:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • sól- szczypta
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • KREM:
  • 25 dag malin
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6 dag czekolady
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 kieliszek likieru pomaranczowego
  • kakao- do dekoracji
  • maliny- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort malinowy
Ubić pianę z białek dodając powoli 1/2 szklanki cukru pudru. Osobno roztrzepać żółtka, sól i resztę cukru. Wymieszać pianę z masą żółtkową. Mąkę i mąkę ziemniaczaną stopniowo sypać na wierzch masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i szybko wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 stop. C. około 35 minut i pozostawić w formie, aż ostygnie. Przekroić poziomo na 3 części. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuścić, przestudzić, dodać likier i 3 łyżki cukru pudru. Ucierać aż powstanie gęsty krem. wymieszać go z 1/3 bitej śmietany i posmarować pierwszą warstwę tortu. Maliny zagotować z 3 łyżkami cukru pudru. Ostudzić, wymieszać z 1/3 bitej śmietany. Posmarować drugą warstwę. Wierzch tortu pokryć resztą bitej śmietany, posypać kakao i udekorować malinami.