Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

takiego tortu nikt się nie oprze;)

Tort malinowy

Składniki:

Tort malinowy

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 kisiele różowe
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l śmietany 30 %
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 10 malin
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • Reszta:
  • Pół szklanki malin
  • 1/3 szklanki jezyn

 

Sposób przygotowania:

Tort malinowy
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kisiele. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół. 10 malin rozgnieść widelcem . Żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, rozgniecione maliny i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Biszkopt posmarowac masa, przyłożyć drugim biszkoptem. Werzch i boki posmarowac masą i udekorowac malinami i jezynami.