betinka83

betinka83

Kucharz
[Przepisów: 30]

Tort migdałowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

...na każdą okazję..i bez okazji...

Tort migdałowo-pomarańczowy

Składniki:

Tort migdałowo-pomarańczowy

 

  • Ciasto:
  • 15 dag margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru + cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Krem:
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • kostka masła roślinnego
  • Dekoracja:
  • galaretka pomarańczowea
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • Nasączenie:
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżka wódki

Sposób przygotowania:

Tort migdałowo-pomarańczowy
Margarynę utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku. Cały czas ucierać. Wymieszać z mąką i migdałami. Białka ubić z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z ciastem. Tortownicę 24 cm wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Piec 25-30 min w 180 stopni C. Po ostudzeniu przeciąć na 3 blaty. Nasączyć sokiem z alkoholem. Masa: masło porządnie utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce zsiadłe mleko. Cały czas ucierać. Przełożyć blaty masą. Na wierzch połozyć owoce i zalać galaretka.