Sposób przygotowania:
Tort orzechowy 5
1.CIASTO CZEKOLADOWE :
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Przygotować tortownicęo wymiarze ( 25cm ) .
3.Ciasto piec ok 40 minut w temp.170c.
CIASTO ZIELONE :
1. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia , pod koniec dodać zielony barwnik. 2. Piec w nagrzanym piekarniku ok . 25 minut w temp. 170c., w tortownicy o wymiarze 25 cm.
3.MASA CZEKOLADOWA : 1. Kakao zagotować z mlekiem wodą i cukrem, ostudzić i zmiksować z margaryną i cukrem pudrem. Dodać alkohol.
4.MASA ORZECHOWA : 1. Orzechy zaparzyć wrzącym mlekiem. 2. Masło utrzeć z cukrem. dodać wystudzone orzechy i alkohol.
5.1. Na sam spód położyć ciasto zielone - masę orzechową - ciasto kakaowe - masę czekoladową ( odstawić trochę do dekoracji ) - śliwki - ciasto czekoladowe - masę orzechową - ciasto czekoladowe. Wierzch tortu oblać czekoladą, boki obsypać pokruszonymi herbatnikami. Udekorować resztą masy i orzechami.
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Przygotować tortownicęo wymiarze ( 25cm ) .
3.Ciasto piec ok 40 minut w temp.170c.
CIASTO ZIELONE :
1. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia , pod koniec dodać zielony barwnik. 2. Piec w nagrzanym piekarniku ok . 25 minut w temp. 170c., w tortownicy o wymiarze 25 cm.
3.MASA CZEKOLADOWA : 1. Kakao zagotować z mlekiem wodą i cukrem, ostudzić i zmiksować z margaryną i cukrem pudrem. Dodać alkohol.
4.MASA ORZECHOWA : 1. Orzechy zaparzyć wrzącym mlekiem. 2. Masło utrzeć z cukrem. dodać wystudzone orzechy i alkohol.
5.1. Na sam spód położyć ciasto zielone - masę orzechową - ciasto kakaowe - masę czekoladową ( odstawić trochę do dekoracji ) - śliwki - ciasto czekoladowe - masę orzechową - ciasto czekoladowe. Wierzch tortu oblać czekoladą, boki obsypać pokruszonymi herbatnikami. Udekorować resztą masy i orzechami.
marietta