dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Tort orzechowy Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort z masą orzechową własnej roboty.

Tort orzechowy Dominiki

Składniki:

Tort orzechowy Dominiki

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy Dominiki
Ciasto: żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Ubić pianę z białek i dodać do utartych żółtek. Wsypać zmielone orzechy i bułkę tartą.Wszystko razem delikatnie zmieszać. Dużą tortownicę (28 cm) natrzeć masłem i posypać resztą bułki tartej. Wlać ciasto i włożyć do nagrzanego (ale nie gorącego) piekarnika na 60 minut.
Krem: cukier i mleko gotować na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Przygotowanym w ten sposób lukrem zalać orzechy (sparzone i obrane ze skórki- kilka odłożyć do dekoracji), dodać masło i ucierać, aż masa stanie się jednolita. Przełożyć ciasto. Udekorować połówkami orzechów.