Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort orzechowy z kakao i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Połaczenie smaków orzechów i wisni

Tort orzechowy z kakao i wiśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort orzechowy z kakao i wiśniami

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 2 łyzki maki
  • 2 łyżki rozpuszczonej margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyzka rozpuszczonej Kasi
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • 3 łyzeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kakao
  • Reszta:
  • 3 łyzki rumu
  • 3 łyżki wody
  • Wiśnie z nalewki
  • Orzechy włoskie

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z kakao i wiśniami
Biszkopt orzechowy:

Białka oddzielilam od żółtek i ubiłam na sztywno z cukrem. Nastepnie zmiksowałam z żółtkami. Po całkowitym połaczeniu przesitowałam mąkę z proszkiem, wsypałam orzechy, wlałam margaryne i delikatnie, dokładnie wymieszałam. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.

Biszkopt jasny:

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę z cukrem. Nastepnie dodałam żółtka i zmiksowałam. Przesitowałam mąkę z proszkiem, wlałam margaryne i wymieszałam. Piekłam 20 minut w 180 stopniach.

Przygotowałam żelatynę i odstawiłam do ostygnięcia. Przez ten czas ubiłam śmietane na puch. Nastepnie dodawałam cukier i kakao i zmiksowałam. Wlałam zimną żelatyne i jeszcze raz zmiksowałam.

Biszkopta  nasaczyłam ponczem z rumu i wody. Posmarowałam masa i przykryłam drugim biszkoptem. Wierzch posmarowałam masą i ułożyłam wiśnie i orzechy.
Tort orzechowy z kakao i wiśniami
biszkopta smarujemy powidłami zeby ozywic smak tortu
Tort orzechowy z kakao i wiśniami
jeden biszkopt ciemny drugi jasny żeby tort był w przekroju kolorowszy
Tort orzechowy z kakao i wiśniami
na powidła wykładamy połowę masy