misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Tort orzechowy z kremem mega czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort orzechowy, z kremem mocno czekoladowym, jest bardzo wykwintnym deserem, doskonałym na różne uroczystości rodzinne.

Tort orzechowy z kremem mega czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort orzechowy z kremem mega czekoladowym

 

 

  • Krem:
  • 12 żółtek
  • 8 łyżek cukru
  • 500g masła
  • 2 czekolady (gorzka i mleczna)
  • Ok. 30 ml spirytusu

 

  • Ponadto:
  • Słoiczek (200ml) galaretki z mirabelek
  • 100 g posiekanej drobno żurawiny suszonej
  • Wódka
  • 3 łyżki orzechów mielonych
  • Perełki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z kremem mega czekoladowym
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Orzechy laskowe i włoskie wymieszać z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy sok cytryny. Następnie dodajemy orzechy z bułką tartą i mieszamy całość łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odwracamy do góry dnem na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Krem: Czekolady łamiemy i rozpuszczamy je podgrzewając na parze. Żółtka ucieramy z cukrem na pusztą jasną masę. Miękkie masło ucieramy na puch. Do utartego masła stopniowo wlewamy żółtka-ciągle ucieramy. Następnie ciągle ucierając wlewamy spirytus. Odkładamy 2-3 łyżki kremu do dekoracji. Płynną ale chłodną czekoladę ciągle ucierając wlewamy do jasnego kremu. Posiekaną żurawinę mieszamy z mirabelkową galaretką.

Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy na 3 krążki. Wszystkie krążki skrapiamy wódką. Pierwszy krążek kładziemy na paterze i smarujemy galaretką mirabelkową z żurawiną. Przykrywamy krążkiem orzechowym i wykładamy ok. 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim krążkiem. Cały tort pokrywamy warstwą kremu pozostawiając 5-6 łyżek kremu do dekoracji. Powierzchnię wyrównujemy. Tort ozdabiamy ciemnym i jasnym kremem wg własnej fantazji. Kładziemy perełki cukiernicze. Bok tortu obsypujemy orzechami mielonymi.

SMACZNEGO!
Tort orzechowy z kremem mega czekoladowym
orzechy laskowe, orzechy wloskie, bułkę tartą i proszek do pieczenia mieszamy...
Tort orzechowy z kremem mega czekoladowym
do utartych żółtek wymieszanych z orzechami dodajemy ubitą pianę z białek...
Tort orzechowy z kremem mega czekoladowym
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut (sprawdzamy pod koniec pieczenia patyczkiem)...
Tort orzechowy z kremem mega czekoladowym
tort orzechowy z kremem mega czekoladowym w przekroju...