Sposób przygotowania:
Tort orzechowy z kremem mega czekoladowym
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Orzechy laskowe i włoskie wymieszać z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy sok cytryny. Następnie dodajemy orzechy z bułką tartą i mieszamy całość łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odwracamy do góry dnem na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Krem: Czekolady łamiemy i rozpuszczamy je podgrzewając na parze. Żółtka ucieramy z cukrem na pusztą jasną masę. Miękkie masło ucieramy na puch. Do utartego masła stopniowo wlewamy żółtka-ciągle ucieramy. Następnie ciągle ucierając wlewamy spirytus. Odkładamy 2-3 łyżki kremu do dekoracji. Płynną ale chłodną czekoladę ciągle ucierając wlewamy do jasnego kremu. Posiekaną żurawinę mieszamy z mirabelkową galaretką.
Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy na 3 krążki. Wszystkie krążki skrapiamy wódką. Pierwszy krążek kładziemy na paterze i smarujemy galaretką mirabelkową z żurawiną. Przykrywamy krążkiem orzechowym i wykładamy ok. 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim krążkiem. Cały tort pokrywamy warstwą kremu pozostawiając 5-6 łyżek kremu do dekoracji. Powierzchnię wyrównujemy. Tort ozdabiamy ciemnym i jasnym kremem wg własnej fantazji. Kładziemy perełki cukiernicze. Bok tortu obsypujemy orzechami mielonymi.
SMACZNEGO!
Krem: Czekolady łamiemy i rozpuszczamy je podgrzewając na parze. Żółtka ucieramy z cukrem na pusztą jasną masę. Miękkie masło ucieramy na puch. Do utartego masła stopniowo wlewamy żółtka-ciągle ucieramy. Następnie ciągle ucierając wlewamy spirytus. Odkładamy 2-3 łyżki kremu do dekoracji. Płynną ale chłodną czekoladę ciągle ucierając wlewamy do jasnego kremu. Posiekaną żurawinę mieszamy z mirabelkową galaretką.
Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy na 3 krążki. Wszystkie krążki skrapiamy wódką. Pierwszy krążek kładziemy na paterze i smarujemy galaretką mirabelkową z żurawiną. Przykrywamy krążkiem orzechowym i wykładamy ok. 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim krążkiem. Cały tort pokrywamy warstwą kremu pozostawiając 5-6 łyżek kremu do dekoracji. Powierzchnię wyrównujemy. Tort ozdabiamy ciemnym i jasnym kremem wg własnej fantazji. Kładziemy perełki cukiernicze. Bok tortu obsypujemy orzechami mielonymi.
SMACZNEGO!
marietta